Repte 1. Escoltant les dones

Dates significatives del trimestre

Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les dones

Dia Internacional dels Drets Humans

Dia Internacional del/ de la Migrant

Dia Internacional de la Solidaritat Humana

DINÀMICA INICIAL

Per introduir aquest repte, proposem com a dinàmica inicial una visualització que doni peu a la reflexió sobre les dones importants a la nostra vida.  Demanem que cada alumne, dret i amb una posició relaxada, amb els genolls semi flexionats, la boca semioberta, els ulls tancats i les mans al cos.  Després d’un parell de respiracions profundes, evoquem una dona referent en la nostra vida.  Posem atenció a quines imatges venen al cap. 

Mantenim el silenci uns segons i a poc a poc, anem tornant a un estat més conscient. Tanquem la visualització amb un parell de respiracions profundes i anem obrint els ulls.  És un moment de connexió amb les emocions que requereix generar un ambient de calma i respecte. 

Després, ens organitzarem en petits grups de 4-6 persones i convidarem a compartir les imatges de les dones que hem evocat. Segurament, es repetiran les imatges de mares i àvies; molts de nosaltres les tenim com a dones referents.  Després d’exposar aquestes referents  generem un espai per a reflexionar per què, què aporten aquestes dones? Si hi ha alguna relació amb les cures? Amb quin tipus de cures? És important per la teva vida? Per què? Que fa que sigui important? Ho expressem prou? 

INCENTIVANT LA RECERCA

Durant les pròximes setmanes (entre 2 i  4), destinem un temps per a apropar-nos a aquestes dones o a d’altres  que ens resultin significatives per alguna raó (edat, proximitat, curiositat…). Convé recordar i donar seguiment de cóm va aquest apropament.  

Expliquem que l’objectiu és generar un espai per mantenir una conversa, a manera d’entrevista, per conèixer la seva opinió sobre com ha canviat la vida de les dones; com ha millorat la vida de les dones des que eren nenes fins als nostres dies.  Quines coses han de seguir millorant? Recomanem iniciar l’entrevista amb una aproximació a la seva vida, amb preguntes com on van néixer, com era el seu entorn i la seva família, si van migrar i per què, com es van guanyar la vida… Podem ampliar les entrevistes a altres dones properes: veïnes, mestres, àvies, professionals…  

Una opció és gravar les entrevistes en àudio per, posteriorment,  fer un muntatge (podcast, programa de ràdio…). També podem elaborar un petit relat gràfic o literari, o decidir fer servir el suport artístic que més ens agradi (pintures, il·lustracions…).   

COMPARTINT ELS RESULTATS DE LA NOSTRA RECERCA

Abans que acabi el trimestre, dediqueu una sessió per a compartir a l’aula, amb la resta de companys i companyes, els resultats de la vostra recerca i per a treure algunes conclusions.  També per a donar forma al muntatge en el suport escollit.  Per últim, és important dissenyar una estratègia comunicativa per la seva difusió a través de diferents canals de comunicació i xarxes socials.  

Si ho considereu, es poden vincular les conclusions amb els drets humans i amb els ODS: quins s’han anat assolint, i quins drets encara no s’han assolit.  Si voleu aprofundir, organitzeu l’alumnat en grups de 4-5 persones, per indagar sobre l’estat del dret vulnerat i propostes per contribuir a erradicar aquestes situacions.

Una altra opció és organitzar una exposició posant en relleu el més significatiu de les entrevistes fetes i convidar a altres a posar en una “bústia inspiradora” les dones que us han influenciat en les vostres vides.

Us animem també a implicar a altres alumnes.  Per exemple, podeu impulsar un concurs de dibuix sobre les dones importants a la seva vida, amb els menuts i menudes,

Els resultats de les activitats que impulseu, podeu difondre’s en una jornada per compartir i en altres mitjans, com xarxes socials.  Dependrà dels vostres interessos i motivacions.

Recordeu que estem en el marc de dies Internacionals com el dia de la Solidaritat o el dia dels Drets Humans que d’aquesta manera, podeu commemorar amb accions significatives i compromeses. 

Per saber-ne mes

  • A la sessió 7, trobareu una dinàmica per incentivar l’escolta activa i desenvolupar entrevistes que podeu incorporar a aquest repte.  A la mateixa sessió, recomanem treballar un guió previ que també podeu adaptar.

  • A la publicació d’InteRed “Dones que parlen de dones” teniu exemple de vides de dones reivindicatives a favor de diferents drets.  La seva lectura us pot aportar una visió global i d’apropar-nos a altres realitats, com Bolívia, República Dominicana i Guatemala.

  • La galeria d’imatges de la il·lustradora Isabel Ruiz Ruiz és un exemple per vincular l’expressió artística i la vida de dones referents que pot motivar l’alumnat tant per conèixer aquestes dones com per incentivar la pintura com a expressió artística. El seu visionat a l’aula permet introduir alguns aspectes sobre com ha canviat la vida de les dones al llarg de la història.