Repte 2. Imagina el dia que el món no conegui fronteres

Dates significatives del trimestre

Dia de la Dona i la nena a la Ciència

Dia Internacional de les Dones

Dia Internacional de les Treballadores de la Llar

Com ho fem?

Arribarà el dia en què el món no conegui fronteres i divisions per religió o nacionalitat? Aquesta és una pregunta que es va fer John Lennon a la cançó “Imagine”.  Fa ja uns anys de la seva composició, però la realitat és que encara posem fronteres visibles i invisibles; entre les invisibles, les divisions per ser home o dona encara tenen molta incidència a la nostra societat. 

Aquestes fronteres invisibles també ens travessen per altres raons (classe, origen i procedència, color de la pell…), sent encara origen de múltiples formes de discriminacions. 

Per indagar sobre aquestes fronteres invisibles, proposem incentivar a la recerca sobre prejudicis que tenim sobre les persones migrades en general i sobre les dones migrades que treballen a les cures en particular: Quina és la seva història de vida? Quins estudis tenen? Per què treballen a les cures?  

El dret a migrar és un dret reconegut. Però, no totes les persones podem exercir-ho amb les mateixes garanties i, en exercir-ho moltes fins i tot arrisquen i perden la vida.

Dinàmica inicial

Us proposem introduir aquest repte amb una dinàmica introductòria: un moment de calma i connexió a través de la música.   Demanem a l’alumnat que prengui una posició còmoda i relaxada (de peu, amb els genolls semi flexionats, boca semioberta, ulls tancats i mans al cos) per escoltar la cançó de John Lennon, “Imagine”.

Seguidament, després d’unes respiracions més profundes, tornem a un estat de més  consciència, obrint els ulls a poc a poc, per donar pas a un espai per a la lectura atenta de la lletra, lletra que tindrem impresa i que entreguem a cadascú dels alumnes.  Podeu optar per entregar-la en anglès i que l’alumnat la tradueixi o en la llengua que escolliu.  Aquesta pot ser una tasca prèvia o que podem facilitar com a professorat.

Després d’uns minuts per la lectura, convidem a recollir les emocions i sensacions que ens vinguin, escrivint-les en targetes. Podem compartir algunes d’aquestes sensacions en veu alta, per tancar la dinàmica.

INCENTIVANT LA RECERCA

Seguidament, passem a visualitzar aquest vídeo, on podem veure com aquest somni és un somni compartit per moltes persones més al planeta. Segurament, en podeu reconèixer algunes de les persones que hi surten.  

Posteriorment, convidem a una reflexió sobre les fronteres visibles i invisibles.  A quines fronteres fa referència la cançó?  Es mouen igual les mercaderies, les comunicacions i les persones?  quins obstacles hi ha? Per què no hi ha uniformitat? 

Superats aquests obstacles, al país receptor, les persones migrades tenen dret a la ciutadania plena, tal com estableix la Declaració dels Drets Humans? Quins obstacles creus que enfronten? Creus que és fàcil per elles accedir a una vida digna?

Aquí convidarem  que l’alumnat  faci una recerca sobre entitats de persones migrades al seu barri o a la seva ciutat, que s’apropin perquè els hi expliquin les seves necessitats i reivindicacions, la seva experiència migratòria i la seva experiència a Catalunya.  Us encoratgem a conèixer-les.

Podeu pregunta’ls-hi si els hi ha resultat fàcil aconseguir el permís de residència, trobar allotjament i una feina, a quin tipus de feina tenen accés i en quines condicions, quines “etiquetes” se’ls assignen… També què ens demanarien, a nosaltres, com a societat d’acollida? 

COMPARTINT ELS RESULTATS DE LA NOSTRA RECERCA

Per tancar el trimestre, podeu organitzar una activitat per donar a conèixer els resultats rellevants de la nostra recerca pel mitjà que trieu (exposició, presentació, podcast…). Fins i tot hi ha entitats que ofereixen activitats educatives i de sensibilització i podeu coordinar i organitzar alguna d’aquestes activitats.  

Si opteu per organitzar una activitat al centre, podeu organitzar una exposició per recollir diferents expressions artístiques al voltant del món que imaginem: mural col·lectiu, relats literaris, collages, dibuixos, taller de mandales col·lectius… 

Un altre element que podem fer servir és la música i la dansa, incentivant a la recerca de diferents estils musicals, instruments i músiques i danses del món, llenguatges que van més enllà de les paraules i ens permeten imaginar aquest món desitjat sense fronteres.

De casa al carrer i del carrer a la plaça

Aquest taller de mandales col·lectius és l’activitat “de casa al carrer i del carrer a la plaça”, dissenyada per l’Associació Creart.  L’activitat permet treballar des del jo i l’espai individual fins arribar a l’espai central, comunitari i compartit, transitant per l’espai central, local i proper.  A partir de crear un context d’harmonia, transcendim a l’espai central, espai per conviure plegats, un espai que cuidem i on ens cuidem. 

El taller inicia amb un primer moment de provar sobre un full en blanc els materials. Això ens permet viure en primera persona l’efecte de posar-nos a treballar amb un pinzell, generant un espai de concentració, harmonia i silenci en la primera fase i de connexió amb la nostra creativitat.  Iniciem amb un foli en blanc, fent proves individuals i deixant  les incerteses inicials i la por al foli en blanc; també per una qüestió pràctica i d’aproximació a la tècnica.  Podem combinar diferents materials com les anilines i les ceres, que generen efectes vitals i impactants, tot i que requereixen posar cura amb la tècnica.  També podem fer servir altres tipus de pintures i materials diversos. Es poden fer servir tants materials com ens sembli, treballant amb diferents textures, dimensions… 

Aquesta construcció col·lectiva ens permet evidenciar les relacions interpersonals i com influeix la creació d’un context adequat; si sentim que envaïm o ens envaeixen; com es genera l’espai de seguretat; l’efecte contagi i la còpia com a interpretació pròpia; també incentiva l’aprenentatge del treball en equip i la capacitat per arribar a consens. Tanquem exposant les creacions amb les nostres obres d’art a espais visibles, reconeixent el treball col·lectiu i valorant-lo.

Per saber-ne mes

  • Aquest repte es pot vincular fàcilment a la Sessió 5: El perill de la història única, per incentivar la reflexió sobre la construcció de l’imaginari col·lectiu en torn una anàlisi simple de la realitat.   
  • També  a la Sessió 7: Vinculat! Actua des del teu territori, on trobareu pautes per realitzar una cartografia i orientacions per realitzar entrevistes.  
  • Si no coneixeu cap entitat o associació al vostre barri, sempre poden adreçar-vos a la Xarxa Antirumors, xarxa que te com a finalitat desmuntar rumors, estereotips i prejudicis entorn a les persones migrades.
  • Trobareu més informació sobre l’activitat “de casa al carrer i del carrer a la plaça” contactant amb l’Associació Creart, a través del seu web: http://www.creart.org.es/