Repte 3. Les cures del planeta tenen rostre de dones
Dates significatives del trimestre
Dia Internacional de la Mare Terra
Dia Mundial del Medi Ambient
Dia Internacional de l'Orgull LGBTIQ+
Com ho fem?
Cada vegada són més les dones que migren per causa de la degradació del medi ambient. I també són moltes les que es converteixen en defensores dels territoris.
Per això us convidem que cerqueu informació sobre dones defensores de territoris i contra l’explotació de recursos naturals, que són moltes i a molts indrets del planeta.
Aquestes lluites moltes vegades vinculen les cures del planeta amb la defensa dels drets humans de les dones, evidenciant la nostra interdependència i ecodependència i convidant-nos a l’acció i la mobilització per cuidar el planeta.
DINÀMICA INICIAL
Per a apropar-nos a les vides d’aquestes dones i a les seves accions, proposem una dinàmica introductòria al voltant de la pregunta: i tu, com cuides el planeta?
Ens posem en cercle, drets, en una posició relaxada i amb les mans mirant el terra. Expliquem que aquest és un gest simbòlic, de connexió amb el planeta que ens sosté, la casa comuna de la humanitat i de tots els éssers vius. Ens donem uns segons de calma, acompanyant d’un parell de respiracions profundes abans d’iniciar la ronda verbal on qui vulgui respon a la pregunta. Per parlar, la persona dóna un pas al davant i respon: Jo cuido el planeta…
Quan una persona fa la seva aportació, demanem que qui la comparteixi faci, igualment un pas al davant. Si no obtenim moltes respostes, podem donar exemples: Jo cuido el planeta quan reciclo, quan porto la bossa per anar a comprar, quan compro hortalisses de proximitat, quan participo d’una campanya de neteja de les platges, quan passejo per la Natura sense fer soroll ni embrutar, quan faig compostatge amb els residus orgànics, quan em desplaço amb bicicleta… Després de donar cada exemple, les persones que ho comparteixen fan el pas endavant. Tanquem la dinàmica posant de manifest que les petites accions també contribueixen a la cura del planeta.
INCENTIVANT LA RECERCA
Seguidament, expliquem que moltes dones s’han convertit en defensores del medi ambient i del territori i moltes, s’han convertit en referents. Seguidament, visualitzarem el següent vídeo sobre el missatge d’una d’elles, la dona arbre:
Wangari Maathai: “Seré un Colibrí”
Després de la visualització, demanem si algú la coneix i sap sobre la seva vida. Recollim les respostes. Demanem si coneixen algun exemple més i recollim les respostes.
Passem al següent exemple de dona defensora del territori i dels drets dels pobles indígenes, visualitzant el següent vídeo:
Ruth Alipaz, Indígena Uchupiamona (terres baixes de l’Amazonia boliviana)
Després de la visualització, expliquem que, com hem pogut veure, són moltes les dones defensores i de molts indrets del planeta. Aquestes lluites moltes vegades vinculen les cures del planeta amb la defensa dels drets humans de les dones i altres drets, com els dels pobles indígenes o del col·lectiu LGTBIQ+.
I també ens conviden a mobilitzar-nos. Un exemple inspirador per a molt i moltes joves, el trobem a aquest vídeo que us convidem a visualitzar:
Greta Thunberg
Ara, convidarem a l’alumnat a cercar informació sobre aquestes i unes altres dones defensores de territoris i contra l’explotació de recursos naturals.
Elaborem una llista amb els noms que ja hem vist i amb altres exemples de dones referents, com: Wangari Maathai, que hem vist al vídeo i impulsora del Moviment Cinturó Verd, Berta Cáceres, Marielle Franco, Jane Goodall, les dones del moviment Chipko o Greta Thunberg. Demanem si les coneixen i què coneixen de la seva vida i de les seves reivindicacions i accions.
Alguns exemples de les seves accions i reivindicacions en la Defensa del Medi Ambient que podem citar: contra l’explotació dels recursos naturals i les seves conseqüències sobre el territori, contra la desforestació, en la defensa de la vida animal, contra el canvi climàtic; totes, vinculades amb les Cures del Planeta, evidenciant la nostra interdependència i ecodependència i convidant-nos a l’acció i la mobilització per cuidar el planeta.
Ara, durant les següents setmanes (2-4), demanarem que l’alumnat s’organitzi en grups de 4-6 persones per cercar informació sobre aquestes dones, la seva vida, les seves accions i reivindicacions (què defensen o què van defensar i com s’han organitzat), els seus missatges…
Aquest repte ens permet reflexionar sobre qüestions com:
- Trobeu relacions entre la situació del medi ambient i les causes de migracions?
- Trobeu alguna relació amb la feminització de la pobresa?
- Trobeu alguna relació amb altres vulneracions de drets? Creieu que estan interrelacionades?
A la vostra recerca, també podeu cercar informació sobre dones treballadores migrades en sectors bàsics com l’agricultura, com les que recullen les maduixes a Andalusia o les taronges al nostre vídeo: Què tenen en comú una taronja, un baló de futbol i el planeta terra?
COMPARTINT ELS RESULTATS DE LA NOSTRA RECERCA
Per tancar el trimestre, podeu organitzar una activitat per donar a conèixer els resultats rellevants de la nostra recerca pel mitjà que trieu (exposició, presentació, podcast…). Us animem també a organitzar accions de sensibilització, on pugui participar la resta del centre.
Si opteu per organitzar una activitat al centre, en alguna de les dates commemoratives, podeu organitzar un racó d’històries i contes. Algunes d’aquestes històries han inspirat poemes i contes que poden despertar la nostra sensibilitat i la dels més menuts i menudes, com:
WANGARI y los árboles de la Paz, una historia verdadera
«Lo que sucedió cuando nos detuvimos», narrado por Jane Goodall
AquatiKa
També podeu organitzar video-fòrums amb els materials audiovisuals que hem compartit, amb la finalitat de generar consciència i accions per defensar el medi ambient i de visibilitzar aquestes dones referents que heu anat coneixent.
Algunes d’aquestes iniciatives s’han donat a conèixer també a través d’exposicions i treballs periodístics, com l’exposició transmèdia “Tejiendo voces contra la violencia patriarcal”.
Els resultats de les activitats que impulseu, podeu difondre’s en una jornada per compartir i en altres mitjans, com xarxes socials. Dependrà dels vostres interessos i motivacions.
Recordeu que estem en el marc de dies Internacionals com el dia de la Mare Terra i el Dia Mundial del Medi Ambient, que d’aquesta manera, podeu commemorar amb accions significatives i compromeses.
Per saber-ne mes
- Aquest repte es pot vincular fàcilment a la Sessió 1. Què tenen en comú una taronja, una pilota i la Terra?, on introduïm el marc dels ODS i el treball a partir del vídeo del mateix nom. També a la Sessió 3. Les cures al món. Cures des de la distància, on introduïm algunes claus sobre causes de migracions de les dones i el vincle amb les cures.
- L’exposició transmèdia “Tejiendo voces contra la violencia patriarcal” també es pot sol·licitar en físic a la delegació d’InteRed a Catalunya. La tenim a la vostra disposició.
- Trobareu més informació sobre aquest treball periodístic “Periodismo para una ciudadania crítica”.
